Ο (δικός μου) Ιντιάνα Τζόουνς και η Φωτοσύνθεση!

Κλέβω, πάλι, λίγο από το χρόνο σου Αναγνώστη μου. Στο κάτω κάτω, όμως, όλος δικός σου είναι… Αν θες συνεχίζεις την ανάγνωση του νέου μου άρθρου, αν όχι σταματάς!

Αυτές τις μέρες γράφω και σβήνω. Ξαναγράφω και ξανασβήνω. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα, θυμάμαι τον εαυτό μου, με σθένος να υποστηρίζει στο τέλος της Α’ Γυμνασίου πως «όταν μεγαλώσω θα σπουδάσω Βιολογία και θα γίνω η καλύτερη καθηγήτρια». Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα έχω αλλάξει (λεκτικά πάντα!) ουκ ολίγα επαγγέλματα. Όμως, όπως λέει και η αγαπημένη μου μητέρα, τελικά επιστρέφουμε πάντα στην πρώτη μας αγάπη, ίσως γιατί αυτή είναι κι η μόνη αληθινή… Καθηγήτρια Βιολογίας, λοιπόν, αλλά η καλύτερη(;)! Πως θα δίδασκε η καλύτερη καθηγήτρια Βιολογίας τη φωτοσύνθεση; Έλα μου ντε…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντελώς απροσδόκητα, γεννήθηκε ο (δικός μου) Ιντιάνα Τζόουνς δίνοντας τη πολυπόθητη λύση. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για την ιστορία (φωτοσυνθετικού) μυστηρίου, αλλά πρέπει να σε αφήσω να τη γνωρίσεις.

«Είσαι ένας από τους ντεντέκτιβ του βασιλιά Όστιν της Ατλαντίδας. Σήμερα η μέρα είναι γεμάτη απρόσμενες εξελίξεις. Στην Ατλαντίδα κατέφθασε ο ξακουστός Ιντιάνα Τζόουνς, ο οποίος σου έδωσε έναν χάρτη τυπωμένο σε δέρμα ζώου. Σε αυτόν απεικονίζεται ένας πολύτιμος τόμος που περιγράφει ιστορικά πειράματα διάσημων ερευνητών, τα οποία οδήγησαν στην ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο τρέφονται τα φυτά. Παρατηρώντας το χάρτη, βλέπεις πως ο πολύτιμος αυτός τόμος βρίσκεται σε μια απόκρημνη βουνοκορφή στην Μαλίνια, το πιο μακρινό χωριό της Ατλαντίδας. Ο Ιντιάνα Τζόουνς προσπαθεί να πείσει το βασιλιά σου κι εσένα πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η εύρεση αυτού του τόμου, γιατί στην χώρα του το οξυγόνο έχει μειωθεί, και οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από ασφυξία… Τι σχέση έχει, όμως, ο πολύτιμος τόμος με την ασφυξία που μαστίζει τους κατοίκους της χώρας του Ιντιάνα Τζόουνς;  Ο ίδιος σε πληροφορεί ότι στη χώρα του  ένας σοφός γέροντας υποστηρίζει πως ο τρόπος με τον οποίο τρέφονται τα φυτά οδηγεί στην παραγωγή του πολύτιμου οξυγόνου. Έτσι, είναι αποφασισμένος πάσει θυσία να ανακαλύψει αυτόν τον τόμο. Φυσικά το αντίτιμο είναι μεγάλης αξίας, 100.000.000 λίρες! Ο βασιλιάς Όστιν τελικά πείθεται και σου αναθέτει τη δύσκολη αυτή αποστολή».

Στους μαθητές μέσω της πλατφόρμας go-lab δίνονται οι ξεθωριασμένες και διάσπαρτες σελίδες του τόμου αυτού. Δυστυχώς, σελιδοποίηση δεν υπάρχει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιες σελίδες περιέχουν «λανθασμένες» (βλέπε άποψη Αριστοτέλη κτλ) πληροφορίες σχετικά με τη Φωτοσύνθεση. Οι μαθητές-ντεντέκτιβ αναγκάζονται να ανακαλύψουν τη σειρά των πολύτιμων σελίδων, και επομένως να μάθουν, μέσω της μελέτης ιστορικών πειραμάτων, πως πραγματοποιείται η φωτοσύνθεση.

Και μετά τον (δικό μου) Ιντιάνα Τζόουνς έρχεται η Αλίκη από τη χώρα των φυτών για να σε παρασύρει με τα (δικά της) «φωτοσυνθετικά» τερτίπια στη χώρα των θαυμάτων. Η συνέχεια σε επόμενο άρθρο.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *