Τα πρόσθετα στην εκπαιδευτική πρακτική! (Μέρος 1)

Πηγή (lsg.ucy.ac.cy)

Διακοπές του Πάσχα κι όπως όλοι οι ξενιτεμένοι έχω επιστρέψει στη γενέτειρα μου. Καθόμουν με τον αδερφό μου, μαθητή της Α΄ Γυμνασίου και κάναμε επανάληψη στη Βιολογία. Φτάνοντας στο κομμάτι της Φωτοσύνθεσης μια σκέψη γεννήθηκε στο μυαλό μου. Επηρεασμένη από ένα άλλο μάθημα (Διδακτική Μεθοδολογία των Βιολογικών Μαθημάτων), όπου είχα διδαχθεί ότι οι εναλλακτικές ιδέες των μαθητών συχνά είναι όμοιες με αυτές μεγάλων επιστημών του παρελθόντος και συγκεκριμένα ότι οι εναλλακτικές ιδέες των μαθητών για την ενότητα της «Φωτοσύνθεσης» ήταν ίδιες με αυτές των Αναλογιστών του 17ου αιώνα, σκέφτηκα πως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το πρόσθετο WP-Polls για να δω σε τι ποσοστό οι εναλλακτικές ιδέες των μαθητών είναι όντως ίδιες με αυτές των Αναλογιστών.

Μέρες αργότερα η σκέψη αυτή ωρίμασε, όταν καταστάλαξα ότι το σχέδιο μαθήματος που θα έφτιαχνα θα αφορούσε την Α΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα τη θεματική «Η παραγωγή θρεπτικών ουσιών στα φυτά-Φωτοσύνθεση». Στο link μπορείς να δεις το Σχέδιο μαθήματος μου. Χρησιμοποίησα, λοιπόν, το πρόσθετο WP-Polls (ένα πλήρως μορφοποιήσιμο σύστημα δημοσκοπήσεων, μέσω πινάκων και css) προκειμένου με τη μορφή δημοσκόπησης να συλλέξω τις εναλλακτικές ιδέες των μαθητών μου (ώστε να επιτευχθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο 1ος στόχος). Γνωρίζοντας τις πρότερες ιδέες τους, το μάθημα μου θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα και να είναι πιο στοχευμένο.

Δυστυχώς Αναγνώστη μου, το WP-Polls δεν ανανεώθηκε όπως συνέβει με τη πλατφόρμα WordPress κι έτσι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο πρόσθετο. Δες το, σαν να έκανα μια υπόθεση, η οποία διαψεύστηκε, οπότε πρέπει να διατυπώσω μια νέα υπόθεση (ελπίζω κι αυτή να μην διαψευστεί…. γιατί μεταξύ μας δεν θα ασχοληθώ και για τρίτη φορά με κάποιο πρόσθετο, αν και θα έπρεπε!)

Αποτέλεσμα εικόνας για try again
Πηγή (123RF.com)

 

6 comments

    1. … παρόλα αυτά δεν μπορώ να δω το σχέδιο μαθήματός σου από το λινκ. Αν μπορείς ξαναβάλτο και πες μου να το δοκιμάσω πάλι. Μερσί!

      1. Καλημέρα Κατερίνα 🙂 Είχα ακολουθήσει τις συμβουλές σου (όπως τις θυμόμουν, γιατί δεν τις είχα σημειώσει) ανεβάσματος αρχείου. Αλλά μήπως αντί για dropbox, είχες πει στο gmail;

  1. Πολύ καλή ιδέα.Τα polls όντως μας απογοήτευσαν, αλλά η ιδέα παραμένει εξαιρετική. Το αρχείο με το σχέδιο μαθήματος δεν ανοίγει, Καλύτερα να γίνει ένα αρχείο .pdf και να ανέβει απευθείας στο ιστολόγιο, Καθώς στο dropbox που πάει ο σύνδεσμος, θέλει λογαριασμό για να συνδεθεί κάποιος/κάποια.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *