Μαθαίνοντας (με) το Wiki…

Πηγή (https://news.bitcoin.com)

Το πρώτο wiki, δημιουργήθηκε το 1994 (τη χρονιά που γεννήθηκα παρεμπιπτόντως!) από τον Ward Cunningham. Το Wiki αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως «Wiki Wiki Web». Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα «wiki-wiki», δηλαδή τα γρήγορα λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «επέλεξα το wiki-wiki ως παρηχητικό υποκατάστατο για το «γρήγορα», και με αυτόν τον τρόπο απέφυγα την ονομασία quick-web”. Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές και ως ακρώνυμο για το “What I know is”,  δηλαδή «αυτό που ξέρω, είναι». Αν μη τι άλλο, αποτελεί μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του Wiki: ο κάθε χρήστης συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτοντας την προσωπική του γνώση.

Εφαρμογές wiki στη μάθηση και διδασκαλία

Που χρησιμοποιείται το Wiki στην εκπαιδευτική διαδικασία; Σε ομαδικές εργασίες Αναγνώστη μου. Με ποιο τρόπο; Το ιστορικό αναθεώρησης επιτρέπει στο δάσκαλο να ελέγχει τις συνεισφορές και να παρατηρεί την ανάπτυξη των εργασιών. Που αλλού; Σε ομαδικές συζητήσεις, όπου οι αντίθετες θέσεις συζητούνται και παρουσιάζονται τα επιχειρήματα της εκάστοτε θέσης. Ο κατάλογος χρήσης των Wiki είναι μακρύς… Φαντασία να έχεις, και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σκοπός εργασίας

Για να το χρησιμοποιήσεις όμως πρέπει να μάθεις κώδικα Wiki. Μην ανησυχείς, είναι πολύ ευκολότερο από όσο νομίζεις! Παρακάτω σου παραθέτω τη δική μου προσπάθεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Εκπαιδευτική Τεχνολογία – Πολυμέσα στο ΜΔΕ «Διδακτική της Βιολογίας». Μας ανατέθηκε ως εργασία να εξασκηθούμε  στη χρήση του κώδικα wiki, γράφοντας τα θέματα των πανελληνίων της Βιολογίας Θετικής Κατεύθυνσης από μία εξεταστική περίοδο.

Έτσι φαίνεται γραμμένο σε κώδικα Wiki…

Αποθηκεύοντας τη σελίδα εμφανίζεται έτσι….

Βιβλιογραφικές πηγές

Στέα Ε., Τουμπίδου Μ., Σιμιτός Μ., Τσαμούρα Ε., (2007), Ένα Wiki για το Wiki, διαθέσιμο στο http://dreamteam.wikidot.com/education

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *